Wil je ook komen oogsten bij Oogst vol Liefde? Maar heb je nog vragen over hoe alles werkt of waar je je kunt aanmelden? Wil je weten hoe het zit met het stuk grond waar we gaan starten? Logisch! Hieronder hebben we zoveel mogelijk vragen én antwoorden op een rijtje gezet.

Verder hebben we in onze kennisbank ook informatie, links en relevante stukken verzameld die we graag delen. 

Heb je na het lezen nog steeds vragen? Stuur ons dan een mailtje op info@oogstvolliefde.nl

onze csa

Wat is een 'CSA'?

CSA staat voor Community Supported Agriculture. Een manier van gemeenschapslandbouw. Het is een partnerschap tussen boeren/tuinders en burgers waarbij de verantwoordelijkheden, de risico's en de opbrengsten van het boerenbedrijf worden gedeeld. 

Wil je meer weten over CSA's in Nederland en hoe deze constructies werken? Bekijk dan ook zeker: https://csanetwerk.wordpress.com/ 

Hoe werkt een CSA constructie?

Er zijn veel manieren om een samenwerking tussen boer en burger vorm te geven. Bij Oogst vol Liefde kiezen we voor het werken met oogstaandelen.

Wat is een oogstaandeel en hoe werkt dat?

Een oogstaandeel geeft letterlijk recht op een aandeel van de oogst van dat seizoen. Deelnemers betalen een vast bedrag per jaar en krijgen daarvoor gedurende het oogstseizoen (naar verwachting 40-42 weken) wekelijks hun aandeel van de oogst.

Het oogst aandeel kun je zelf snijden of verzamelen op aanwijzingen van de tuinder op nog nader vast te stellen dagdelen bij de CSA.

Hoeveel personen kunnen eten van een oogstaandeel?

Wij gaan voor één oogstaandeel uit van 2 volwassen personen. Die inschatting hebben we gemaakt op basis van de beschikbare vierkante meters grond en de verwachte opbrengst. 

Wat als de oogst tegenvalt?

Dat kan gebeuren. Er zijn veel zaken van invloed op het succes van de oogst van een jaar. Bij een CSA constructie delen boeren en burgers (deelnemers) de verantwoordelijkheden, de risico's én de opbrengsten. 

Er is dan ook geen sprake van compensatie als de oogst tegenvalt. 

Samen met de tuinder zullen we alle mogelijkheden benutten om de oogst te laten slagen en tevens streven we ernaar samen te werken met andere CSA’s in de buurt. Dit allereerst om van elkaar te leren en omdat het afhankelijk is van de bodem en weersomstandigheden of een bepaald gewas aanslaat. We zullen met elkaar het avontuur aangaan en komend voorjaar wanneer de tuinder definitief bekend is, zullen hierover verder uitleg kunnen geven.

De verwachting is dat de tuin in de komende jaren zal uitbreiden en meer opbrengst gaat leveren.

Wat wordt er van mij (oogstaandeelhouder) verwacht?

Tijdens de oogstmomenten verwachten we actieve belangstelling voor de teelt en de verbinding met de tuin en de natuur. Verder organiseren we extra activiteiten voor hulp die we nodig hebben. Op basis van een organisch proces hopen we met de deelnemers en de mogelijkheden die een ieder heeft een verbindende gemeenschapstuin op te zetten.

Als gezegd zul je minstens eenmaal per week naar de tuin toe kunnen komen om grotendeels zelf jouw oogstaandeel te oogsten op aanwijzingen van de tuinder. Daarnaast kun je meehelpen met allerlei activiteiten die nu lopen wegens de eerste aanleg voor de tuin van ons allemaal en je kunt bijdragen aan terugkerende werkzaamheden op de tuin tijdens het groeiseizoen,

Wat kost meedoen?

Op dit moment wordt de begroting rond gemaakt. We verwachten qua kosten ongeveer gelijk aan andere CSA's in Nederland te gaan lopen. Dat betekent dat de kosten per aandeel tussen de €350 en €500 euro komen te liggen. Zodra de kosten definitief bekend zijn zullen we dit zo snel mogelijk communiceren.

Ik wil een oogstaandeel! Wat nu?

Wat leuk dat je mee wilt doen met ons avontuur! Je kunt je aanmelden via info@oogstvolliefde.nl

We hebben een beperkt aantal aandelen beschikbaar voor het seizoen 2025. Pas als je van ons een bevestiging hebt ontvangen dan ben je verzekerd van een aandeel. Doorgaans ontvang je een reactie binnen 2 dagen.

 

onze locatie

Kan ik veilig eten van een tuin zo dicht bij de snelweg?

Ja dat kan. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan en informatie ingewonnen over de risico's van onze locatie. De grootste invloed van de snelweg op de tuin is fijnstof. De concentratie fijnstof is op onze locatie hoger dan gemiddeld. Echter, dit levert geen directe gevaren voor de gezondheid op.  

Wil je meer weten? Luister naar Hoogleraar van de Universiteit van Wageningen Maarten Krol https://www.nporadio1.nl/nieuws/podcast/b7f6341c-5a15-4c6b-b582-f62bd61fdc1b/alledaagse-vragen-is-groente-langs-de-snelweg-ongezond  

Wat doet fijnstof met gewassen?

Fijnstof zijn kleine deeltjes die zweven in de lucht. Deze deeltjes dalen uiteindelijk neer. In het geval van onze tuin zullen er meer dan gemiddeld fijnstofdeeltjes terecht komen op de gewassen. Dit spoel je er af met water. 

Wat doen jullie tegen fijnstof op de tuin?

We hebben een grote singel met wilgen en elzen geplant aan de rand van de tuin aan de kant van de snelweg (op de agenda 7 december 2024). Deze dubbele rij bomen vangt een grote hoeveelheid fijnstof weg. 

Waarom helpen bomen langs de weg tegen fijnstof?

De bomen zijn een fysieke barrière tegen het fijnstof. Hierbij is het ook belangrijk te kijken naar welke soort bomen er staan en hoe effectief deze zijn voor het afvangen van fijnstof. Onder andere de grootte van de bladeren van de bomen is hierbij relevant. Loofbomen met kleine bladeren zijn effectiever dan loofbomen met grote bladeren. 

Wil je de diepte in? Het volgende artikel kan hierbij helpen: https://edepot.wur.nl/249772 

Is de bodem schoon genoeg om voedsel op te verbouwen?

Zeker. We hebben in oktober 2024 een bodemonderzoek uit laten voeren door Eurofins, specifiek gericht op het gebruik van de grond voor een moestuin. Hierbij is in het bijzonder gekeken naar de bodemvruchtbaarheid, PH-zuurgraad en aanwezige sporenelementen. De uitslag geeft aan dat de bodem gezond is en geschikt is om boedsel op te verbouwen.

Lees hier het hele rapport: moestuin1424_784323_Pieterse_3853LL__20241025.pdf

Kennisbank

Er komt veel kijken bij het starten van een CSA tuin. Zeker op onze locatie. Daarom zijn we de diepte in gedoken en hebben we ons goed laten adviseren door experts uit alle hoeken. Ervaren tuinders, wetenschappers, bodemexperts en gespecialiseerde onderzoekers hebben met ons meegedacht en ons voorzien van informatie. Die delen we natuurlijk graag! Dus wil je je verdiepen in de materie? Hieronder staat een verzameling aan informatie om in te duiken. 

Informatie over CSA's in Nederland

https://csanetwerk.wordpress.com/ 

 

Informatie over de oorsprong van CSA's - USA

https://www.nal.usda.gov/farms-and-agricultural-production-systems/community-supported-agriculture 

 

Hoogleraar Universiteit Wageningen Maarten Krol over fruit en groente langs de snelweg

https://www.nporadio1.nl/nieuws/podcast/b7f6341c-5a15-4c6b-b582-f62bd61fdc1b/alledaagse-vragen-is-groente-langs-de-snelweg-ongezond 

Bomen en fijnstof - artikel Ir. M.H.A. Hoffman

https://edepot.wur.nl/249772 

 

Bodemrapport oktober 2024 Overscheenseweg 11 Naarden

[INVOEGEN UITSLAG BODEMONDERZOEK]