Historie en achtergrond CSA Oogst vol Liefde

 

Aanleiding CSA initiatief
Willem Pietserse (58 jr.) is geboren op boerderij Stadzigt. Samen met andere kleine boeren uit de omgeving werd de natuur rondom het Naardermeer onderhouden en werd voedsel geproduceerd. De familie Pieterse had tussen 1988 en 2005 de boerderij op 2 locaties (Meerkade 2 en Overscheenseweg 11) waarmee natuurbeheer en landbouw hand in hand gingen. De natuurambitie van Natuurmonumenten en de (lokale) overheid hebben deze combinatie van natuurbeheer en landbouw rond 2002-2005 een halt toegeroepen.

Nu, 20 jaar later, wordt er met steun vanuit de (lokale) politiek wel mogelijkheid geboden voor plaatselijke voedselproductie. De wens om de grond in te zetten voor de gemeenschap én het behouden van de (cultuur)historische waarde van het perceel zijn voor Willem en Catharina Pieterse aanleiding om vanaf 2024 het perceel aan de Overscheenseweg 11 op een nieuwe manier in te zetten voor landbouw, in samenwerking met de gemeenschap.

Locatie Overscheenseweg 11
De boerderij is gebouwd in 1956 door de familie van Dijk voor de melkveehouderij. In de jaren ’60 en ’70 werd het een combinatie tussen melkveehouderij en varkensbedrijf. Tot 1984 zijn er melkkoeien gehouden en in 1984 verhuisde het bedrijf naar Flevoland om ruimte te maken voor Natuur. Natuurmonumenten werd eigenaar van de graslanden tussen de Overscheenseweg en het Naardermeer, horende bij het bedrijf van de familie van Dijk.

Vanuit Natuurmonumenten kwam de vraag om deze gronden als natuur te beheren. De familie Pieterse heeft, inclusief alle bijzondere beheerafspraken, de gronden kunnen pachten. Voor dit extensieve gebruik was een stal nodig en in 1988 ontstond de mogelijkheid om deze locatie (Overscheenseweg 11) te kopen. Vanaf dat moment is de Overscheenseweg 11 de tweede locatie van boerderij Stadzigt. Tot 2005 werden hier zoogkoeien en jongvee gehouden en tot 2009 is de stal in gebruik geweest voor rundvee.

Vanaf 2005 werd de bestemming en het beheer van de percelen rondom het Naardermeer anders ingericht. De boerderij Stadzigt en tweede locatie aan de Overscheenseweg 11 verliezen daarmee hun functie. Het boeren bedrijf Pieterse verhuist naar Overijssel en de locatie op de Overscheenseweg 11 blijft in eigendom, zonder specifieke bestemming.

Locatie nu
Een veehouderij is op basis van de huidige wet- en regelgeving niet meer mogelijk op deze locatie. De wens is om deze locatie wel binnen de familie te behouden, op een manier te beheren waarop de samenleving er wat aan heeft en waarbij de cultuurhistorie behouden blijft.

Om de kosten van belastingen en verzekeringen te kunnen dekken zijn de opstallen in de afgelopen jaren verhuurd voor opslag.

Naar aanleiding van gesprekken met de gemeente (in lijn met de voedselvisie Gemeente Gooise Meren), de familie van Dijk en Kees Hogenbirk (Kwartiermaker SSDGM) is gestart met het onderzoeken van de mogelijkheden om op deze locatie een gemeenschapstuin te starten. We hebben in de zomer van 2024 verschillende CSA’s bezocht. Zo ontstond het idee om belangstellenden te werven door het plaatsen van een bord in het weiland langs de weg, het claimen van de naam ‘Oogst vol Liefde’ en uiteindelijk de eerste bijeenkomst voor belangstellenden op 03-10-2024.  

Huidige status van het perceel
Afgelopen zomer is Willem Pieterse begonnen met het klaarmaken van een deel van het land. Door nu te starten met voorbereiding kan in het voorjaar van 2025 worden gestart met zaaien en wordt de eerste oogst in de zomer van 2025 verwacht. Bij succesvolle teelt en voldoende animo is er mogelijkheid om uit te breiden op deze locatie én in de toekomst wellicht ook in samenwerking met de aangrenzende percelen (o.a. fam. van Dijk).  

 

Over ons

Oogst vol Liefde is een initiatief gericht op het creëren van een duurzame en hechte gemeenschap door middel van Community Supported Agriculture (CSA). Onze gemeenschapstuin biedt een plek waar mensen samenkomen om te leren, te oogsten en te genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

Wij geloven in de kracht van samenwerking en het delen van kennis om zo een positieve impact te maken op zowel het milieu als de samenleving. Bij Oogst vol Liefde draait alles om verbinding, duurzaamheid en liefde voor de natuur. Sluit je aan bij onze missie en ervaar zelf de voordelen van een gemeenschapstuin.

Ons initiatief is in samenwerking met sneller samen duurzaam Gooise Meren.